Kúpa nového kvalitného matraca je pre každého významná investícia. A práve preto je pravidelná starostlivosť o neho vynikajúcim spôsobom ako ochrániť túto “investíciu” a vyhnúť sa ďalšej.

Naozaj kvalitný matrac, tak ako všetky matrace Dormisan, majú životnosť od 7 do 10 rokov. Ak mu však doprajete náležitú starostlivosť, poslúži vám oveľa dlhšie.

Celé tajomstvo životnosti matraca sa ukrýva v týchto jednoduchých pravidlách.

Používajte chránič matraca

Jedným zo základných pravidiel pre udržanie matraca v dobrej kondícii je ochrániť jeho povrch. Aj keď si väčšina z vás povie, že ste zdravý a nemáte ešte vek, aby sa vám stávali mokré nehody, váš matrac je vystavovaný vlhkosti najmä počas horúcich letných nocí alebo pri potení sa počas choroby.

Chránič matraca alebo nepremokavá plachta Dormisan sú ideálnym riešením pre povrchovú ochranu každého matraca pred rôznym znečistením. Aj keď má váš matrac snímateľný poťah a je možné ho vyčistiť, je to častokrát oveľa náročnejšie, než jednoducho pravidelne vyprať chránič matraca aj pohodlne doma.

Naša novinka LATEX COMFORT má dokonca zabudovaný praktický snímateľný chránič, ktorý je možné kedykoľvek odzipsovať a vyprať.

Pravidelne prezliekajte posteľné prádlo

Možno si to neuvedomujete, ale ľudské telo produkuje nepretržite nielen pot, ale aj maz. Tieto telesné výlučky posteľné prádlo z tela síce zotrie, ale z posteľného prádla môže časom vsiaknuť aj do matraca. Mastnota pôsobí na materiál, z ktorého je váš matrac vyrobený, deštruktívne a vytvára prostredie pre množenie baktérií.

Ak prichádza posteľné prádlo do priameho kontaktu s pokožkou, malo by sa meniť aspoň raz za týždeň, a to najmä v letných mesiacoch, kedy sa vaše telo viac potí. Pot vytvára nielen nežiadúcu vlhkosť, ale aj prostredie pre tvorbu a množenie baktérií.

Neskáčte na posteli

Pamätáte sa, ako vám mama stále zakazovala skákať na posteli? Mala pravdu!

Skákanie na posteli neničí len jej konštrukciu, znehodnotí aj samotný materiál, z ktorého je vyrobený matrac a stratí tak potrebné vlastnosti pre váš kvalitný spánok. Pri spánku vytvára vaše telo na jadro matraca tlak, ktorý sa rozloží. Avšak pri skákaní na matraci chodidlá vytvoria priamy tlak na malú plochu, tým sa deformuje štruktúra jadra a strácajú sa tak jeho prirodzené vlastnosti.

Naučte vaše deti známu anglickú pesničku, kde sa spieva “… no more jumping on a bed…”. Váš matrac vám bude za to určite “vďačný”.

Používajte chránič pod matrac

Vedeli ste, že matrac je potrebné chrániť nielen na povrchu, ale aj z jeho spodnej strany? Prach, vlhkosť, no aj samotný rošt vplývajú nepriaznivo nielen na poťah, ale aj na jadro matraca. Matrac sa tak časom ničí aj na miestach, ktoré nie sú bežne viditeľné.

Dobrá správa je, že ku každému matracu Dormisan dostanete zdarma aj praktický chránič pod matrac. Aj týmto ochranným prostriedkom viete predĺžiť životnosť matraca a zároveň vytvoriť hygienické prostredie pre váš zdravý spánok.

Pravidelne otáčajte matrac

Pri spánku vyvíja váha vášho tela pravidelne tlak na matrac na rovnakých miestach. Ak nedáte štruktúre jadra oddýchnuť si pred týmto tlakom, časom sa postupne deformuje a stratia sa aj jej vlastnosti potrebné pre váš dokonalý spánok.

Pravidelným otočením matraca horizontálne o 180° dáte materiálu jadra možnosť oživiť jeho vlastnosti. Odporúčame otočiť matrac každé 3 mesiace. Zmena ročného obdobia vám jednoducho pripomenie, aby ste svoj matrac otočili.

Dajte matracu potrebnú oporu

Matrac slúži ako opora pre vaše telo počas spánku. Je však dôležité, aby mal aj on náležitú oporu. Zlomené alebo chýbajúce rebro roštu vytvorí pre váš matrac nerovnomerné nevhodné podložie, a tým znehodnotí jadro matraca.

Pri kúpe postele preto dbajte aj na výber kvalitného roštu. Pri pravidelnom otáčaní matraca nezabudnite skontrolovať, či sa rošt vašej postele časom nepoškodil.

Chráňte sa pred nežiadúcimi návštevníkmi

Vedeli ste, že naše matrace Dormisan majú permanentnú antiroztočovú a antibakteriálnu úpravu? Je to vďaka špeciálnym vláknam, z ktorých je utkaný každý poťah. Matrac SILVER MEMO má navyše jedinečnú úpravu SILVER PROTECT s iónmi striebra, ktoré ešte viac redukujú tvorbu škodlivých zárodkov a baktérií.

Do vašej postele sa však znenazdajky vedia dostať aj iní nežiadúci návštevníci, a to ploštice. Tie si ľudia spájajú z veľkej miery s lacnými a špinavými hotelmi. Avšak veľa ľudí si tieto parazity nevedomky prinesie domov v batožine prekvapivo aj z luxusných hotelov.

Hneď po ubytovaní sa skontrolujte posteľ a podložie matraca, čelo postele a taktiež nábytok, ktorý je v blízkosti postele. Ploštice sa môžu ukrývať aj na miestach, kde by ste ich nečakali, napríklad pod obrazom. Aby ste sa vyhli nechcenému “suveníru”, nenechávajte kufor položený na zemi. Odložte ho radšej do chodbovej skrine, resp. čo najďalej od postele. Ak ste zbadali akékoľvek známky ploštíc, okamžite žiadajte výmenu izby. Hneď po príchode domov vyperte a vysušte oblečenie na čo najvyššej možnej teplote. Kufor a veci, ktoré nie je možné vyprať, nechajte aspoň 2 dni na priamom slnku na balkóne. Ak máte možnosť, použite aj dezinsekčné prostriedky.

Prevetrajte nielen spálňu

Čerstvý vzduch je prospešný nielen pre vaše telo, ale aj pre váš matrac. Využite teplé slnečné dni na prevetranie nielen spálne, ale aj celého matraca.

Ak je to možné, dajte dole poťah a nechajte ho prevetrať na okne alebo na balkóne, ideálne na priamom slnku. Slnečné lúče doprajte aj samotnému matracu. Eliminujete tak vlhkosť a škodliviny, ktoré sa časom v matraci nahromadili a znehodnocujú ho.

Dozvedeli ste sa o týchto trikoch na predĺženie životnosti matraca až teraz? Nevadí, stále je čas začať ich dodržiavať. Začnite kúpou nášho chrániča na matrac. Ak je však už neskoro a je čas vymeniť starý matrac za nový, neváhajte ich dodržiavať od začiatku hneď po jeho kúpe a vybalení.

DORMISAN * kvalitné slovenské ortopedické matrace s permanetnou antibakteriálnou a antiroztočovou úpravou 

Publikované:www.dormisan.eu